Nice dag

Den här dagen har varit riktigt skön. På svenskan läste vi lite om svensk språkhistoria och fick reda på resultatet från Nationella proven. Det gick bättre än jag trodde.
Fysiken var ännu bättre. Vi skulle räkna ut hur mycket lägesenergi vi får när vi går från Hålan till hemklassrummet. Alltså bara att mäta höjdstigningen. När vi var klara, spelade jag och Carro lite Biljard med läraren Björn. Fast inte på riktigt, vi hade bra 2 kulor i var eftersom det fattades många.
Sen kom dagens höjdpunkt förutom en av rasterna. Vi fick en labbuppgift där vi skulle öka värmeenergin och minska lägesenergin. Det betydde att vi fick sitta och sola.

Franskan däremot var hemsk. Att sitta i stekande sol i en timme är inte direkt min grej. Speciellt inte när det är franska och jag har en svart tröja på mig. Dessutom vägrade läraren släppa oss tidigare, förutom 3 minuter. Fast det är ganska bra för att vara henne.
Calippo Refresh passar riktigt bra i den här värmen. Tillsammans med en promenad ner mot vattnet blev det finnemang.
På SO-lektionen blev det bara till att slappa. Vi snackade lite om vilka länder som hade kärnvapen.



Sommaren är på väg

Ute i regnet luktar det en doft av sommar. Doften som kommer precis på morgonen efter en regnig natt, eller bara lite nattdagg. Doften som bildas när regnet faller ner mot det gröna gräset som man bara vill gå barfota igenom. Den mulna dagen som har varit kanske bara vill förvarna oss att snart är det sommar. På riktigt!

Gratis5

Hej! Jag tycker att ni kan bli medlemmar på gratis5.se
På ett enkelt sätt samlar man ihop poäng som man sedan växlar in mot presentkort. Man får 50 poäng när man blir medlem och om man dessutom blir det via min länk får man 25 poäng extra.
http://www.gratis5.se/user/register/Yomaplut

Ni kan ju alltid testa iaf. Om man lyckas värva medlemmar 7 medlemmar och få 65 poäng får man ett presentkort på 500 kr. Då måste de värvade medlemmarna ha tjänat in 100 poäng var. Men det görs enkelt bara man värvar nya medlemmar.
Hur får man poäng annars? Klickar runt på olika sidor, eller blir medlem på de. Det är helt gratis att bli medlem, men vissa poängsaker kostar pengar. Fast de kan man hoppa över att göra då.

Bruksanvisning för krämanvändning

Jag ocg Carro var till Uppsala och handlade lite idag. Bland annat köpte hon en ansiktskräm. Om man läste på bruksanvisningen kunde man komma fram till att danskar och norskar ska skölja ansiktet med vatten och sen massera i krämen i ansiktet, men undvika de känsliga ögonpartierna.
Svenskarna däremot skulle tvätta ansiktet med vatten och sen massera ansiktet, men undvika de känsliga ögonpartierna.

Varför behöver vi svenskar inte ha i någon kräm i ansiktet? Får vi bort pormaskarna som det var frågan om genom att bara skölja ansiktet och sen massera det. Medans norskar och danskar måste ha i krämen också.
Varför ska vi då köpa den där förpackningen för att få reda på att vi ska göra så?

Nu när jag kom hem märkte jag att mina nyinköpta skor var trasiga. Så de måste bytas. Anledningen till att jag lyckades med det var att jag hade provat dem förr. Sen gick jag tillbaka till affären och köpte dem, men struntade i att prova eftersom jag redan hade gjort det en gång.
Hoppas att det här blir en anledning till att vi kan stanna till vid Boländerna och gå på IKEA på lördag. Så att jag kan köpa tyget till båtdynorna och även byta mina skor.

Arbetsintervju

Jag ska på arbetsintervju på Coop på torsdag, läskigt. Jag har aldrig varit på det förr. Hoppas att det går bra! Det är väl bara att gå igenom möjliga frågor och se vad man ska svara på dem. 

Den här dagen har bara varit jobbig. 
  • Nationellaprov i Fysik. Det första man tänkte när man slog upp häftet var: Va? Det här kan inte jag. Som tur var blev frågorna lite mer i min smak sen.
  • 1,5 timmes rast. Vissa kanske tycker att det är skönt. Men det blir lite drygt efter ett tag.
  • Spåret på idrotten. När man inte har sprungit på ett tag är det inte särskilt kul. Dessutom känner man att tiden måste vara bättre än förra året. 15 minuter blev den idag, dugligt. Jag trodde att det skulle bli sämre eftersom jag inte satsade på bra tid.
  • Känslan av att behöva göra något, men orken och lusten finns inte riktigt. Efter skolan satt jag lite med kommunikationsarbetet. Jag har valt tåg, nu vet jag hur ångloken fungerar.
  • Jag tittar tillbaka på dagen som något negativt, men var den verkligen så jobbig?
Dagen från det positiva hållet.
  • Nationellaprov i Fysik. Jag märkte att 100 minuter med ett prov inte var lika jobbigt som jag trodde. Roligt att man var tvungen att ha förföljelse om man behövde gå på toaletten. Dessutom fick man äta kexchoklad och dricka Cola under lektionstid.
  • Rast, skönt! Ledighet!
  • Spåret på idrotten. Träning under skoltid, det är väl aldrig fel? 
  • Det där arbetet kanske är lite intressant ändå? Dessutom är det nog bra att veta lite om hur saker och ting här i världen fungerar.

En fullspäckad helg

Den här helgen har det varit fullt upp. Först var det Gröna Lund med klassen, riktigt kul. 8 timmar senare vaknade jag och lite senare begav jag mig in till Östhammar för att vara funktionär på Stadsloppet. Många löpare och många målgångar, är ett enkelt sätt att sammanfatta tävlingen med. Ett banrekord också, på 2,3 km tror jag.
Nästa år ska jag nog springa. Det sa jag förra året också, hehe!

På söndagen åkte jag till Sala och Matildas konfirmation. Trevligt där, det var ett tag sen vi träffades. Nu ska jag nog forsätta att plugga, nationella imorgon. Och nej, jag har inte pluggat mycket om ni trodde det.

Hjälp! Jag är förföljd av en talserie

Jag har fått erbjudandet om att skriva Nationellaprovet i matte A. Om jag är nöjd med resultatet kan jag gå direkt på matte B när jag börjar gymnasiet, om missnöjd läsa Matte A. Carro har också fått det och vi funderar på att göra det för kul skull. 
Hon bad mig leta upp gamla prov, efter en stunds studerande hittade jag uppgiften: 

Välj tre heltal som kommer direkt efter varandra, t ex 6, 7, 8
Addera talen: 6 + 7 + 8 = 21 
Multiplicera antalet tal med det mellersta talet: 3 · 7 = 21

Jag märkte förresten att det inte var samma sak, men nästan.
 Förföljelsen stämmer ändå fast inte nu. Det var nämligen så att för cirka 3 veckor seda räknade jag ett tal i matteboken. Man skulle välja tre tal efter varandra. Tex 6, 7 och 8. Ta det mellersta i kvadrat, här blir svaret 49. Sen multiplicerar man talen som kommer precis efter, svaret blir 48, alltså ett mindre.
  Så kommer det vara oavsett vilket tal du väljer.

På kvällen nästa dag kom pappa och ville berätta något som han hade sett på tv, nämligen det där. Jag hade helt glömt bort att jag räknade på det där sättet i skolan en dag tidigare. 
Tillbaka i skolan på fredagen. Läraren gick igenom elevsvar från gamla nationellaprov. Gissa vad det var för något på den uppgiften? Alltså 3 gånger under samma vecka.
Av någon tillfällighet bläddrade jag fram en bit i matteboken och kom fram till blandade uppgifter. Där fanns den där talföljden igen.

När kommer den nästa gång?

Snart sommarlov

Eftersom det är sommarlov snart borde man väl tänka ut vad man vill göra på det? 
  • Springa 4 km ca 2 gånger/vecka och få en tid jag är nöjd med. Kanske under 21 minuter.
  • Åka vattenskidor, även när jag inte får lust väl ute på vattnet. Gärna lära mig åka på en skida, stod förra sommarn också.
  • Åka till Gotland, tyvärr blir det troligen en ouppfylld önskan.
  • Dra ut på någon ö med kompisar eller något liknande.
  • Spela krocket och andra utomhusaktiviteter.
  • Träna friidrott, kanske bygga upp lite styrka som jag hoppade över under vintern.
  • Åka till Göteborg och gå på Liseberg.
  • Hälsa på folk!
  • Inte slösa en massa pengar.
  • Äta god glass
Någon som vill hjälpa till med att uppfylla några saker på min lista kanske? Eller tipsa om saker som jag har missat.

Varför vakna tidigt?

Varför vaknar man så tidigt när man har tid att sova längre? Jag hade tänkt vakna klockan åtta av väckarklockan och sen snooza ett tag. Men hur gick det? Joo, jag vaknade 45 minuter tidigare. Nu står gröten och kokar, snart blir det frukost och dagen kan börja. 

Idag ska jag:
Baka bullar
och Rosenbullar
Damma av lister
Kanske klippa gräs

Slappa, kanske se film



Bbqhandbok by Santa Maria

Inne på Ica Kvantum på Öland hittade jag ett litet häfte med olika grillrecept. De såg väldigt goda ut måste jag säga, testa gärna det där receptet. Själv har jag inte gjort det, men det kommer definitivt göras.

Kycklinglårfilé med cheddar och primörer

4 portioner
  
 600 g kycklinglårfilé, urbenade 
1 påseRub Herbes
8 skivor ost, tex Cheddar 
1 bunt färsk sparris, lätt kokta 
8 små morötter, lätt kokta 
Tandbetare att fästa med 

TILLAGNING
Putsa filéerna, lägg plastfilm över
och banka ut dem med t ex en
stekpanna. Rubba (gnid in) filéerna på båda sidorna med Rub Herbs. Lägg på en ostskiva, grönsakerna och vik ihop filéerna på mitten. Fäst paketet med en tandpetare.
Grilla kycklingen ca 5 min på varje sida, inte för varmt och gärna under lock.
Kycklinglårfilé med cheddar och primörer

Som ni kanske har sett, så har jag även lagt till twitter på min blogg. Så där skriver jag ner vad jag har gjort under dagen, även andra saker kan komma. Det fungerar ungefär som "statusrutan" på Facebook.

Bilder på deviantart

Jag har laddat upp lite bilder på deviantart idag, yomaplut.deviantart.com. De är från Öland där jag var i helgen. Jag funderar på om man ska räkna matte till nationella eller inte, det känns väldigt onödigt. 


Nu kom de upp här ändå, jag har lite tråkigt.


En blomma är det här, det växte fullt av såna buskar i Nunnedalen. Om jag minns rätt så heter det Slån. 


Ännu en bild från våran promenad i Nunnedalen. Ni kanske tycker att det inte är något speciellt med den, bara ett vanligt åkerfält. Anledningen till bilden är de olika färgkontrasterna. Jag gillar även de blåa nyanserna vid havet.


Här i Östhammar är det inte ofta man ser Gulsippa, man måste till och med leta efter dem. På Öland fanns det fler Anemone ranunculoides än Blåsippor och Vitsippor. Enligt mig är de mycket finare än vitsipporna.

RSS 2.0