Dagarna som har gått

För snart en vecka sedan var det julafton och imorgon är det nyårsafton. Då ska jag förhoppningsvis fira in det nya året med Salakusinerna.

Igår åkte jag till några andra kusiner på Sagan om ringenmaraton, fast jag tröttnade efter en timme. Då gick jag på en promenad med min faster, spelade lite N64 och åkte till Thuns. Klockan tolv hade de sett färdigt på filmerna. vi kom dit klockan tio.

De tidigare dagarna har jag träffat några andra kusiner. De kom på julafton och åkte hem på juldagenskväll. Kvar stannade en liten pojke för att barnvaktas. 

I julklapp fick jag Cluedo som vi spelade när vi hade spelkväll med närmaste grannarna. Gissa vem som vann?
 Efter det spelade vi Pictionary, jag och pappa i ett lag. Nu får ni gissa igen vem som vann =D  
 Det blev inte lika stor vinst den här gången som när jag, Linus, Carro och Micke körde. Jag och Carro i ett lag, ni kanske minns hur det gick då. Om ni inte gör det så får ni en påminnelse och jag får en sur kommentar.
 Jag och Carro vann som sagt och de andra fick slå tärningen två gånger xD

Något spel som jag inte är lika bra på är frågespelen. Jag blir så sur på de, antingen är de alldeles för lätta då man väljer att spela barnfrågespel. Så då spelar man normalt istället och då blir det för svårt. så mna kan nästan aldrig svaren på frågorna.

Dagens fråga:
Vilket spel tycker du är roligast?


Det var rimfrost på träden och isen hade lagt sig. Jag och Bettan
gick ut på isen i Almunge under våran kalla vinterpromenad.

Citat

Ett citat från någon minut sedan.
Jag var uppe och hämtade julgranspyntet. 

Jag: Har du hittat julgransmattan då?
Pappa: Nej!
Jag: Var har du letat då?
Pappa: Ingenstans.

Dan före dopparedan

Idag är det dan för dan och jag har vaknat alldeles för tidigt. Jag har inte heller orkat skriva här på några dagar.
Allt flyter på som det ka, jag ska baka pepparkakshus idag tror jag. Julklapparna är fixade (förutom mormor och morfars) och imorgon ska de delas ut. Kan det bli bättre?

Ikväll kläs granen som jag ska hugga om ett litet tag. Sen är det bara att göra hela huset julfint som förövrigt nästan är färdigstädat. Vardagsrummet är finast, man kan undra vem som har städat det =D

GOD JUL på er alla.

18 december

Den där roliga saken som sträcker sig i 2-3 veckor
                     6 dagar kvar till julafton

Så här kan det se ut en snöig kväll i Gimo. Jag gillar den här bilden, tyvärr fick jag inte med hela trädet. När jag skulle hem så hade det slutat snöa, så jag kunde inte ta en ny bild.

Nu har jullovet äntligen börjat, så skönt det ska bli. Det följer med några dagar av julstök innan själva julafton.
Just nu vet jag inte vad jag ska göra på jullovet. Om någon vill göra något är det bara att höra av sig =D

Andra år har vi bara gått till skolan för att ha en julavslutning och få våra ev betyg. Fast iår hade vi avslutningen en dag tidigare, därför på eftermiddagen. Så idag har jag varit i skolan och haft otroligt tråkigt samtidigt som jag inte har gjort något vettigt alls.

Nu orkar inte jag skriva mer, men jag vill i alla fall önska er ettt Gott Nytt Jullov!!!
 
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård,
djupt under midnatsstimma.
Månen vandrar sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran
snön lyser vit på taken
endast tomten är vaken.

17 December

         Julklappar
7 dagar kvar till julafton
En tjuvtitt i min låda med julklappar i.

Idag handlar dagens ämne om barnens julfavorit, nämligen julklapparna. Det som de går och längtar på i flera veckor, om inte månader. På julafton får man följa med in i verkstaden och se när julklapparna tillverkas. Fast det är inte bara barnen som gillar klapparna, jag gör det också. Jag tror faktiskt att de flesta gillar de, mer eller mindre. I år har jag lyckats fixa julklapparna ganska bra, jag är färdig med nästan alla. 

Inslagningen är nånting som jag gillar. Jag kan sitta ett bra tag med att slå in ett paket. Sen ska det lackas och rimmas om man vill vara så noga. Rimmas gör det alltid för min del, nästan alla paket här hemma brukar vara rimmade förresten.

Klockan sju går sedan någon och kollar om tomten kommer, eller så köper den tidningen. Vips, så kommer det en tomte och den stackaren får aldrig träffa honom. Tomten har då en stor säck med klappar.
 När man är liten får man en stor hög, sen minskar den med åldern. Fast det kan nog vara så att värdet ökar ett tag, men man vill bara ha dyra saker därför blir det inte så många.

Vissa gillar mjuka, andra hårda paket. Jag föredrar en blandning med mest hårda. 
   Förut i veckan skrev jag ingenting, det beror på att jag har besökt mina små kusiner.

Dagens Frågor:
Vad önskar du dig i julklapp?
Vad vill du helst ha hårda eller mjuka paket?
Tycker du bäst om att ge eller få?

13 December

Lucia, ljushuvudenas högtid
11 nätter kvar till jul

Jag hälsar er alla som förr mången gång 
med ljus i min krona och stämningsfull sång 
Jag kommer när mörkast det är här i Norden 
och allt synes dött och förfruset på jorden

Den där texten läses på många ställen denna stämningsfulla mörkljusa dag. Då tärnor, stjärngossar och självklart Lucia, går runt i de tystaste gränderna, i de mörkaste skogarna och i de mest längtansfulla husen. Alla av samma anledning, sprida glädjen hos alla väntansfulla människor. Fast vanligast är nog att de lussar i en kyrka eller nån större byggnad.

Som alla vet firas Lucia till minne av just Lucia. Den där som fick ögonen urstuckna för att hon var så fin. Senare brändes hon väl på bål och blev helgonförklarad.
    
Det har uppkommit många olika sånger sedan, Lucia började firas för flera hundra år sedan. När man var liten, gick på dagis och alla var Lucia. Då sjöng man den klassiska Natten går tunga fjät. När man sedan blev äldre började man sjunga: 
Sankta lucia ljusklara hägring 
Sprid i vår vinternatt 
glans av din fägring 
Drömmar med vinge sus 
under oss sia 
Tänd dina vita ljus 
Sankta lucia



11 December

Mys tillsammans med julfilmer
 13 dagar kvar till julafton
En eftermiddagen satte jag mig och kollade på Ensam hemma. Det blev en riktigt mysig stund, tyvärr utan onyttigheter.
Jag orkar inte vända på bilden, så ni får vända på huvudet istället =D

Julen har många bra filmer att ge, tror jag i alla fall. Idag så satte jag mig för att se en av de.
 
Ingredienser för en lyckad film eftermiddag: 
  • Madrass, Soffa, fåtälj etc.
  • Kuddar
  • Täcke
  • En bra film
  • Något att se filmen på
I mitt fall blev det en madrass, en massa kuddar, Ensam Hemma och min bärbara dator. Godiset och alla andra onyttigheter struntade jag i, det blev en perfekt stund ändå. Tyvärr fick jag se den sista biten efter en liten lunch pause.

Vad ska man se på?
 Jag är inte precis någon filmexpert så de är nog inte så bra att fråga mig egentligen. Eftersom jag tittade på Ensam Hemma nu förstår ni nog att jag tycker om de. Fast jag har inte sett så många av de förr.

Bara för att måste jag skriva om de. Kevin blir av misstag lämnad hemma när familjen ska på semester. I början lever han livet där hemma, om man skulle fråga en 8-åring och gör sånt som han inte får göra annars. Efter ett tag börjar det hända saker, det är nämligen så att några inbrottstjuvar vet att de är bortresta. Därför tänker de göra inbrott, men Kevin märker det och hindrar de från att stjäla saker på många finurliga sätt.....

Vad finns det mer för några filmer? Disney har självklart bra julfilmer. Varför inte kolla på Narnia förresten, åtminstone Häxan och Lejonet för där är det faktiskt snö. Eller så kan man titta på Svensson Svenssonboxen om man nu har någon sån, det här inget med julen att göra. Fast Svensson, Svensson är juste Svensson, Svensson därför passar de alltid =D

Dagens frågor 
Vilka är dina bästa tips för en lyckad filmtajm?
Självklart, kommer också frågan. Vilka är dina favoriter bland julfilmerna?



           


Pyssliga jag

Tänkte ladda in lite bilder på det som jag har gjort de senaste dagarna. 
 Till en början blir det bilder på necessären som jag gjorde på slöjden. Jag är riktigt nöjde med den. Ni vet väl att jag gillar det där prickiga tyget? Och har det på min sminkväska också. På den ena sidan inspirerades jag av Super Mario och låten Zvampen.

Som terminsuppgift det här året var det att göra en necessär. Man skulle dekorera den om man vill nå ett högre betyg, vilket alla villeMed inspiration från Super Mario och låten Zvampen blev den ena sidan dekorerad så här.Insidan blev helprickig på ena sidan och fickan prickig på andra.

Eftersom det börjar närma sig jul har jag även tillverkat några julkort. Dock få ni inte se de på nära håll ifall ni skulle få de av mig. Ni får se min lilla pysselhörna som jag har för tillfället. Jag kom nämligen på att jag kunde lägga upp alla mina pysselgrejer på ett bord i ett rum som vi aldrig använder. Nu slipper jag plocka undan på soffbordet varje gång vi ska äta =D

En översiktsbild över julkorten som jag har gjort hittils och pysselbordet också.

10 December

          Nobeldagen
14 dagar kvar till julafton

Som de flesta nog vet är det nobeldagen idag. Dagen då vetenskapsmän, författare och andra stora män... eller kvinnor samlas i Blå Hallen i Stockholm för att avnjuta en god middag. Fast vad jag vet är det inte middagen som de ser framemot. Utom prisutdelningen. De har kämpat i år för att uppnå det här priset och för en del är det deras största dröm.
Det har delats ut väldigt många priser genom åren, rättare sagt 540 sedan starten 1901 om man räknar med idag.

Det delas ut fem pris varje år i ämnena litteratur, fysik, medicin eller fysiologi, kemi och fredsarbete. 
De vinnande får ett diplom, medalj och lite pengar. Som nog inte är så lite, då får det som blev räntan av Nobelsförmögenhet varje år att dela på.  Fredspriset kan delas ut till en organisation också och delas ut i Oslo.

Det har delats ut pris till 777 personer varav endast 34 kvinnor. Fram till 2007 hade endast 4 personer fått Nobelpriset två gånger. Ska jagf se till att bli den tredje? Den yngsta pristagaren var 25 år, hette Lawrence Bragg och fick priset i fysik. Då har jag ju chans till det också :)

Själva middagen har ett fyrsiffrigt tal gäster med ett hundra tal servitörer, kockar etc. 
Självklart är också våran kungafamilj där, självaste Hans Majestät Konungen delar ut priset. Våran drottning Silvia har haft olika kläder på sig varje år, fast det är väl inget förvånande. Varför ska man ha på sig något gammalt när man kan ha något nytt?

I år får en kvinnlig del en del av ett pris för sin vetenskap om HIV. Resten orkar jag inte kolla upp. Det var iaf en fransman som fick litteraturpriset.
 Genom åren så har det varit 26 svenskar som fått tagit del av priset.

Dagens fråga
Om du skulle vinna en biljett till nobelmiddagen, skulle du bli nervös eller bara glad? Hur skulle du tillbringa timmarna innan tror du? Om klädsel och make-up inte skulle ingå i priset, hur mycket skull du kosta på det då?



9 december

         Lussekatter
15 dagar kvar till julafton



En del säger att det heter Lussebullar men jag säger Lussekatter. Det jag pratar om är självklart de där goda gulagrejerna med saffran i som man formar till ett felvänt S.
Man kan forma det till andra saker också, bla katter eller bara skruva de lite. Det spelar ingen roll hur man formar de, bara de smakar gott.

En del har russin i, vi är några av de. Eller de flesta har russin förutom de som inte gillar det. Jag brukar forma några Lussekatter till katter också. 

Saffransbullar är också gott, men det gör vi aldrig här hemma. Du vet såna där med mandelmassa i, mums!

Man kan tycka att de borde förbjudas. De höjer bara konsumtionen ännu mer. Dessutom slösar de på hushållens pengar, ett paket saffran kostar ju nästan 20 kr. Eller borde de få heta S formade gula bullar istället?


Vad tycker ni om Lussekatter? Eller heter det Lussebullar? Borde de förbjudas? Ska de ha russin? Vilken är den bästa formen på de?




Neej

På matten idag sa Jaja vad jag skulle få för något betyg i matte. Jag trodde att jag skulle få behålla mitt fast jag bara fick 19 poäng på provet. Så var det inte :( Hon ska sänka det till vg, så jag måste se till att höja det igen nästa termin. Jag har ju haft MVG på varje prov utom ett som jag hade VG+ på sen sjuan. Ska ett enda prov få sänka betyget? Men hon sa att hon skulle höja det till vår annars så hade hon misslyckats med sin undervisning eller nåt sånt.

Bloggkoll

Följ min blogg med bloglovin

Jag fick tillbaka so-provet idag, jag är riktigt nöjd :D MVG+ (om man nu kan ha det)

Fyrishov

Idag har jag varit och badat med Carro på fyrishov, självklart var det kul. Dessutom har jag lärt mig dyka, som jag förresten kunde förr. Fast jag dyker aldrig, för jag gillar det inte så man måste färska upp minnet.

Eftersom det är helg blir det ingen adventskalender. För jag har ingen lust till att skriva något idag. Imorgon sitter jag inte vid datorn som vanligt. 
Kulturskolan har julkonsert och jag ska spela solo. Kom gärna och titta!!! =D

5 December

               Julgodis
19 dagar kvar till julafton

 Ingen bild :( Men ni vet hur det goda ser ut.

Det finns mycket gott julgodis och alla har sina favoriter. De vanligaste godisarna är dock knäcken och ischokladen. Men det finns också sånt som inte är lika vanligt men ändå riktigt gott. Min favorit är snickers, det har vi varje år. Något annat gott är marsipan figurer som ofta bara blir marsipanbollari brist på lust att forma de. 
  Mozartkulor är också ganska vanligt, men av någon anledning så gör vi det aldrig. Fast i år ska jag se till att det blir av.

Men hur ska de här godisarna vara för att vara som bäst? 
Knäcken SKA innehålla mandel och vara ganska hård. Man ska lätt få ut den ur pappret och sen när man stoppar in den i munnen ska den börja bli seg.

Ischoklad är ingen favorit hos mig. Det kan vara lite kul att plocka i lite mystiska grejer i formarna. Att sen äta godisarna är en annan grej. Men jag äter ändå, fast jag inte tycker om de.

Snickers är som de som man brukar äta i affären. Alltså innehåller de både jordnötter och choklad. Är du sugen på att smaka? Jag ger gärna ut det här mumsiga receptet.

Nötter är något som man inte häller får glömma. Det ska vara mandlar och valnötter. Inte hasselnötter för de är inte speciellt goda.

 Det strålar en stjärna förunderligt blid, 
i öster på himlen hon står. 
Hon lyst över världenes oro och strid 
i nära två tusende år. 
När dagen blir mörk och när snön faller vit, 
då skrider hon närmre, då kommer hon hit, 
och då vet man, att snart är det jul. 

Ty julen är härlig för stora och små, 
är glädje och ljuvaste frid, 
är klappar och julgran och ringdans också, 
är lycka, oändligen blid, 
är ljus- allas ögon då stråla som bäst 
och stjärnorna tindra som mest och 
där ljuset är- där är det jul.


4 december

  Julkalendrar på tv
20 dagar kvar till julafton

Varje år kollar jag på julkalendern, oavsett om den är bra eller dålig. Det har ju varit lite blandat med åren som ni säkert håller med om. Jag har den sämsta först, sen kommer de som jag inte minns så mycket av. Sist men inte minst kommer de bästa.

Allrams Höjdarpaket vet jag ingen som gillade. Det var inte så kul att kolla på en tecknad serie som inte handlade ett dugg om julen. Ok då, det vare en flicka som väntade på snön. Minns ni  det här: Hej Franke här. Jag har tänkt på en sak, tänk om det skulle finnas en till Franke. Eller två, eller flera Franke....

En decemberdröm minns jag inte så mycket av, var den bra eller dålig? Jag vet iaf att jag spelade spelet, men den kan inte varit så bra. Då skulle jag minnas den. Nu när jag läst om vad den handlade om, så kanske den var ganska bra ändå. Det var den när mamman hade skrikit sönder rösten. Bläddra ner en bit om ni vill läsa om de som jag har mer att säga om. Det börjar på Lasse och Majas....

En riktig jul, ja så hette förra årets. Vad handlade den om? Det minns jag inte heller så bra. Men jag kommer ihåg den där dumma Nissan, henne gillade jag inte. Den var ganska bra, men ingen toppen kalender.

Kaspar i Nudådalen har jag ett minne av att inte var så bra. Varför vet jag inte, men den var inte bra iaf. Kaspar fastnade i tungan väldigt ofta. Ni kanske minns något bra från den?

Håkan Bråkan nej, nu tycker ni att jag är tråkig. Men den här minns jag inte heller något av. Den var nog ganska bra. Han gillade iaf Det sjunde inseglet.

Ronny och Julia och Julens hjältar är så gamla att jag knappt minns något av de. Men var inte Ronny och Julia något liknande Romeo och Julia. Jag kan minnas den där kaffebryggaren i källaren och den stora snnögubben på julafton. 
 Julens hjältar var den där med julsakerna, var det så att de tänkte fly?

LasseMajas detektivbyrå var en riktigt bra julkalender. Det var kul med deckargåtor mitt i kalendern, det var inte alltid så lätt att lista ut de. En av favoriterna, varför har de slutat med de bra kalendrarna.

Dieselråttor och sjömansmöss är en kalender med bra handling som jag har sett några gånger efter att den har sänts. 2000-talets bästa julkalender. Philemon och Ofelia råkar komma ner till maskinrummen av kryssningsfartyget av någon anledning. Dessutom krymper de. Där nere finns det några glada dieselråttor och den fina sjömansråttan. Men det finns en elakt tjej också Lucky Closette som vill stoppa fartyget och vända om till avreseorten. Det händer mycket i färd av att stoppa henne och få tillbaka de upp till hytterna igen.

När karusellerna sover var en mysig julkalender som nog många håller med om. Den börjar med att Jack följer efter en hund in på ett tivoli. Där inne träffar han Manfred och en Lisebergskanin. Sen hittar de på en massa saker.

Pelle Svanslös är en välgenomtänkt julkalender inspelad i Uppsala tror jag. Den handlar om den kände katten Pelle som saknar en svans. Det gillar inte Elake Måns, en katt utan svans är ingen katt. Pelle blir god vän med de andra i kvarteret samtidigt som Måns hittar på bus med hjälp av Bill och Bull. Den satt jag och kollade på i somras xD

Mysteriet på Greveholm vem gillar inte den? En av de bästa kalendrarna någonsin. Det händer mycket i varje avsnitt, men det är ändå inte så att man inte hinner med. Jag tror inte att någon beskrivning behövs. Men den handlar iaf om en familj som hyr ett slott över julen. Det är bara det att det spökar på slottet och högst upp i ett torn bor det ett skellet som vaktar den sköne prinsessan. Barnen blir vän med spöken och börjar sen sina försök med att övervinna greve Fondyr.

Årets julkalender skägget i brevlådan, tyckte jag att verkade dålig de första avsnitten. Men idag märkte jag att den kanske blir bra ändå. Lite humor gör väl inget. Men vi får vänta och se hur den artar sig.

 I'm dreaming of a white Christmas 
Just like the ones I used to know 
Where the treetops glisten, and children listen 
To hear sleigh bells in the snow 

I'm dreaming of a white Christmas 
With every Christmas card I write 
May your days be merry and bright 
And may all your Christmases be white 





Betygssnack

Idag har jag haft två betygssnack och både var bra för mig. Ett av de var jag väldigt förvånad över.

Idrott: Förra terminen hade jag G och det trodde jag skulle vara svårt att bli av med. Men icke sa nicke. Jag har ett VG där =D

Svenska: Första terminen G, andra VG och nu också VG, men med ett +. Så vi får se om jag lyckas höja nästa termin.

3 december

Gummor, gubbar och såklart några grisar
            21 dagar kvar till julafton



Pepparkakor är något som jag tror de flesta gillar, mer eller mindre. Jag hör till de som gillar de mer. Det är en av julens viktigaste saker. Det är kul att baka, men om man inte orkar det. Så varför inte köpa, de är godare.

Det finns många formar att välja och vraka bland. Mina favoriter är grisarna. Jag vet inte varför, kanske den fina formen. Något som jag nästan aldrig bakar är julebockar, fast jag gjorde det idag. Anledningen är att de är så smala, de går bara sönder eller så blir de fula. Hos farmor och farfar finns de några former som jag gillar bla en tomte som bär på en säck. Pappa har också gjort några egna former i sina dar, nämligen höna som man kan använda till hästhuvud också och en halvmåne. 

Att baka är något som krånglar för mig idag. Jag fick kavla om flera gånger, men degen bara fastnade i bordet. När man väl lyckades med att ta bort figurerna blev de fula när man skulle flytta på dem. Slutligen fick det bli så att jag och Carro bakade de direkt på bakplåtspappret, en mycket fenomenal idé enligt oss.

Dekorationen på pepparkakorna är något som gör de både godare och finare. Den vanligaste är glasyr och non-stop. Men man kan testa nya grejer också, vad sägs om geléhallon eller kanske sardiner. Annars kan man göra som Pippi Långstrump, baka på golvet och ha på några russin. 

 Vad passar inte bättre till dagens text om inte den här sången:

En socker bagare här bor i staden, 
han bakar kakor mest hela dagen. 
Han bakar stora,han bakar små, 
han bakar några med socker på. 

Och i hans fönster hänga julgranssaker 
och hästar,grisar och pepparkakor. 
Och är du snäller,så kan du få, 
men är du stygger,så får du gå.

Sen blir det ett klipp från en film idag också. 
 Nej det blev det visst inte, hittade det inte :( Men det var det där som jag pratade om när pippi bakade pepparkakor.




2 December

    Månaden December    
23 nätter kvar till julafton


Vad är December? December är väl den mest omtalade månaden. Den som alla barn går och längtar till, den som vissa fruktar. Företagens favoritmånad, med försäljningsrekord varje år. Men som alla vet är det inte att handla en massa som är det fina med december.

Julen börjar närma sig med stormsteg. Det blir frid och fröjd i stugorna och alla är glada. Men det är inte glada humör hela tiden. Det ska handlas, lagas mat, läras i skolan och en massa annat. Ute är det kallt och förhoppningsvis snö.

Teman är också något som kan vara jobbigt som bloggare. När man har bestämt sig för att göra en "adventskalender" på sin blogg och inte kommer på vad man ska skriva om sen. Fast nu verkar det här bara negativt. Men det här inlägget är som en grund för de kommande.

Inget negativt är december för mig. Det är bara några veckor kvar i skolan. Okej, något negativt finns det. Pengar måste användas till julklappar och betygen ska sättas, så man måste komplitera med det sista för att få betyget man önskar.





1 December

                   1:a Advent 
          24 nätter kvar till julafton

Igår var det första advent och jag var i kyrkan som alla andra första advent. Med advent kommer en härlig tid.

Skyltsöndag varje första advent är det även skyltsöndag. Vilket också är ganska trevligt. Tänk att få gå runt i en masa affärer och dricka deras goda glögg. Fast det är inte riktigt lika roligt när man måste stå ute och frysa. 

Nedräkning alla barn, även jag börjar räkna ned till julafton. Men det är inte bara nedräkning till något gott. Det är också om hur lång tid man har kvar att köpa alla julklappar på. Mer om det någon annan dag.

Dåligt tema var det som jag valde. Jag har inte så mycket att skriva om den här högtiden. Det jag vet, vet alla andra också. Så jag avslutar den första luckan med en sång.

Sång är inget jag kom på nu vad jag ska ha. Så i brist på det får det bli klassikern:

Bereden väg för Herran! 
Berg, sjunken, djup, stån opp. 
Han kommer, han som fjärran 
Var sedd av fädrens hopp. 
Rättfärdighetens förste, 
Av Davids hus den störste. 
Välsignad vare han 
Som kom i Herrens namn.

Julkalender

Till julen måste man ha en julkalender som ni kanske vet. Därför har jag tänkt att skriva om något som hör till December varje dag. 

Bilder, musik och text ska varje inlägg innehålla.

Om du inte gillar det är det bara att bläddra förbi. Fast jag hoppas att du läser.

Så gott jag kan ska jag ta egna bilder. Annars får jag i värsta fall ta andra. Eller varför inte låna någon av brorsan som för övrigt gjort min julheader.

RSS 2.0